«Των Ορατών και των Αοράτων» στο Άργος!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Άργος η παρουσίαση του βιβλίου τού Μιχάλη Λεβέντη «Των Ορατών και των Αοράτων».

Καλωσορίζοντας τους κατοίκους του Άργους που κατέκλεισαν την πανέμορφη Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», πραγματικό κόσμημα της πόλης, ο υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι» κ. Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τιμή μας που είμαστε σήμερα κοντά σας, στην πόλη σας. Στην πόλη που θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και κατ᾽ άλλους του κόσμου, λόγω της ύπαρξης πολλών αρχαιολογικών μνημείων που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού, όταν αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Το βιβλίο για το οποίο σήμερα θα μιλήσουμε, του αγαπητού φίλου, ψυχολόγου, συγγραφέα, ποιητή και μάχιμου Φιλολόγου Μιχάλη Λεβέντη, είναι ξεχωριστό στην ελληνική βιβλιογραφία.

Και το λέω αυτό με επίγνωση, γιατί βιβλία τα οποία ρίχνουν γέφυρα ανάμεσα στον αναγνώστη και στον κόσμο των αοράτων, δεν υπάρχουν.

Είναι ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής, ελπίδας και αγάπης!

Το βιβλίο το ομορφαίνει ακόμη πιο πολύ, η συμβολή της γνωστής συγγραφέως Μάρως Βαμβουνάκη, η οποία προσέφερε το τάλαντό της τόσο στη συγγραφή με το να κάνει την εισαγωγή τού βιβλίου, όσο και καλλιτεχνικά με το εξώφυλλο!».

Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, π. Πέτρος Αθανασόπουλος, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Νεκταρίου και ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτριος Καμπόσος με λόγια θερμά και εμπνευσμένα.

π. Πέτρος Αθανασόπουλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Αργολίδος.
Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτριος Καμπόσος.

Πρώτη μίλησε για το βιβλίο η Δικηγόρος κα Μαρία Γκιουλέ η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Διάβασα τα κείμενα του βιβλίου κυριολεκτικά απνευστί. Οι ιστορίες και τα πρόσωπα με συνεπήραν. Ένιωσα σα να επαναλαμβάνονταν στιγμές, εικόνες, γεγονότα, καταστάσεις που είχα βιώσει παλιά. Διάβαζα το βιβλίο κι έλεγα σε αρκετά σημεία, «το έχω ζήσει αυτό», «αυτό το ξέρω», «το έχω βιώσει» και ένιωθα σε κάποια σημεία να επαναλαμβάνονται δικές μου στιγμές…

Η κα Μαρία Γκιουλέ.

Τελειώνοντας το βιβλίο, ξέσπασα σε κλάματα. Το τέλος ήρθε σαν μια λύτρωση μ᾽ αυτό το κλάμα, που με οδηγούσε σταδιακά, όλο και πιο πάνω, σ᾽ ένα κορύφωμα και τότε φώναξα: Σ᾽ ευχαριστώ Θεέ μου! Γι᾽ αυτό που βίωσα μέσα από τις ιστορίες του συγκεκριμένου βιβλίου. Ήταν σαν να ήταν δικές μου ιστορίες ή να ήμουν συμμέτοχος σε κάποιες απ᾽ αυτές και τις κρατούσα σφιχτά μέσα μου επτασφράγιστα κλεισμένες και ο συγγραφέας άνοιξε την πόρτα και τις άφησε να βγουν ελευθερώνοντάς με. «Σ᾽ ευχαριστώ ξαναφώναξα που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που μεταφέρουν Θεό, που γίνονται πομποί αγάπης, που γίνονται γέφυρες ζωντανές για να ενώσουν τα ορατά με τα αόρατα και να μας επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της άλλης πλευράς, της αντίπερα όχθης…».

 Στη συνέχεια η κα Γκιουλέ είπε: «Το βιβλίο του Μιχάλη Λεβέντη εμένα μου έδωσε χαρά κι ας μιλάει για θάνατο, για πύλες του Άδη. Οι ανθρώπινες ιστορίες που περιγράφει είναι αληθινές όπως και τα πρόσωπα είναι υπαρκτά και στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Τίποτα δεν τελειώνει εδώ, τίποτα δεν σταματά εδώ, σε τούτη την γήινη όχθη. Ο χώρος και ο χρόνος παύουν να υπάρχουν. Γη και ο ουρανός γίνονται ένα. Ορατά και Αόρατα επικοινωνούν…

Η παρουσία του Θεού είναι διάχυτη σε όλα τα κείμενα του βιβλίου. Μας Τον αποκαλύπτει να είναι πλάι μας, πιο πολύ από ποτέ «Σκανδαλωδώς παρών και προστάτης μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιβλίο του…

Τα πρόσωπα του βιβλίου επικοινωνούν μ᾽ εκείνους που βιάστηκαν να φύγουν και βρίσκονται στην αθέατη πλευρά. Αντλούν την πίστη τους από Αυτόν, που είναι εντός τους, που είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Τα πρόσωπα στις ιστορίες που περιγράφει, ο συγγραφέας έχουν πίστη στο Υπέρτατο, πίστη στην Αλήθεια που προέρχεται από το Υπέρτατο, στις ηθικές αξίες που πρέπει να διακατέχουν τον άνθρωπο και οι οποίες σαν υψηλά φρονήματα περιέχονται και απορρέουν από την Ύπατη Ηθική Αρχή. Δεν μένει σε μία επιφανειακή περιγραφή της κάθε ιστορίας, αλλά εισχωρεί στην ουσία των πραγμάτων και εκεί είναι η ομορφιά… Ο Μιχάλης Λεβέντης μέσα από τις γραμμές τούτου του βιβλίου δίνει Ζωή με Ζ κεφαλαίο. Άραγε από που πηγάζει αυτή η δύναμη Ζωής που εκπέμπουν τα κείμενα του βιβλίου του, αν όχι από Εκείνον που είπε «Εγώ Είμαι η Ζωή»;…».

Τελειώνοντας η κα Γκιουλέ ανέφερε: «Κατά διαστήματα, παίρνω από το κομοδίνο δίπλα μου το βιβλίο και το ανοίγω στην τύχη, σ᾽ όποιο κεφάλαιο πέσει, και το ξαναδιαβάζω, γιατί με ταξιδεύει στο σύμπαν της ψυχής μου. Κι εκεί πραγματικά γονατίζω και προσκυνώ, γιατί μ᾽ έβαλε να εισέλθω στα Άγια των Αγίων της ψυχής μου και πλημμυρίζω από Αγάπη. Από την Αγάπη που αποπνέει το βιβλίο για τον Άνθρωπο, για τη Ζωή, για τη Δημιουργία. Νιώθω ότι όλη αυτή η Αγάπη προέρχεται από την ακράδαντη πίστη στην ύπαρξη της Ενότητας Θεού και Ανθρώπου, της ένωσης γης και ουρανού, ορατών και αοράτων…

Σ᾽ ευχαριστώ Μιχάλη γιατί μέσα απ᾽ αυτό το βιβλίο μ᾽ έκανες πλούσια, γιατί δυνάμωσες την πίστη μου στον Θεό, διεύρυνες την Αγάπη μου για τον Άνθρωπο και έδωσες περισσότερο νόημα στη ζωή μου».

Ακολούθως το λόγο πήρε η Ψυχολόγος κα Αλκμήνη Στάντζου η οποία είπε χαρακτηριστικά:

«Ο Μιχάλης Λεβέντης ο άνθρωπος, ο παιδαγωγός, ο ψυχολόγος, ο συγγραφέας και το βιβλίο του των «Ορατών και των Αοράτων»!

Είναι ένα βιβλίο με κείμενα γραμμένα για όσα βλέπουμε μα και δεν βλέπουμε…

Η κα Αλκμήνη Στάντζου.

Κείμενα που γεννούν στον αναγνώστη εικόνες και δημιουργούν ερωτήματα για το ήθος και τη στάση του ανθρώπου απέναντι στον κόσμο…

Τα κείμενα βρίθουν από παραστάσεις που αφορούν στη μεγάλη κληρονομιά στο συμβολικό χρέος απέναντι στο μεγάλο άλλο της ζωής μας την πατρική φιγούρα και τον θεϊκό μας πατέρα με όλα τα περιεχόμενά τους…

Όσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του να βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις εξαγνισμού, κάθαρσης, απελευθέρωσης τόσο περισσότερες ευκαιρίες συνάντησης έχει με την πνευματική και ψυχική ισορροπία…».

Και κλείνοντας την αναφορά της στο βιβλίο η κα Στάντζου είπε: «Το ήθος του ανθρώπου συμπυκνώνεται στη στάση του απέναντι στη ζωή και τον κόσμο. Το βιβλίο αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη στάση τού Εγώ τού συγγραφέα απέναντι στον κόσμο».

Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Μιχάλης Λεβέντης φανερά συγκινημένος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα προς τους κατοίκους της πόλης του Άργους για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν σ᾽ αυτόν και το βιβλίο του!

Ο κ. Μιχάλης Λεβέντης.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την Ηθοποιό κα Μαρία Καστάνη η οποία ζωντάνεψε με μοναδικό τρόπο κείμενα του βιβλίου και τον Μουσικοσυνθέτη και Στιχουργό κ. Βαγγέλη Γιαννάκη, οι μπαλάντες του οποίου έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στη βραδιά.

Η κα Μαρία Καστάνη.
Ο κ. Βαγγέλης Γιαννάκης.

Την βιβλιοπαρουσίαση η οποία συνδιοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι» και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Άργους-Μυκηνών (Κ.Ε.Δ.Α-Μ) τίμησαν με την παρουσία τους, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους-Μυκηνών κ. Κωνσταντίνος Μπέγκος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδος κ. Νίκος Μπουμπάρης κ.ά.

ΦΩΤ.: Δημήτρης Σαμπαζιώτης

 

Τό βιβλίο

«Των Ορατών και των Αοράτων»

τοῦ Μιχάλη Λεβέντη

κυκλοφορεῖται

ἀπό τίς ἐκδόσεις

«ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ»

(τηλ.: 210 9310605).