Στο Ηρώδειο, μεγάλο αφιέρωμα στον εθνικό ποιητή της Κύπρου !

Την υπέροχη και συγκινητική συναυλία «9η Ιουλίου» απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στο κατάμεστο, παρά τη βροχή που προηγήθηκε, Θέατρο του Ηρώδου του Αττικού το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου.

Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Στη συναυλία παρουσιάστηκε το ποίημα «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» του Μιχαηλίδη, σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Το ποίημα, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της κυπριακής ποίησης και διδάσκεται ευρέως στα σχολεία της Μεγαλονήσου, έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου του 1821.

Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, και η οποία οργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τον Πολιτιστικό Όμιλο Διάσταση Λεμεσού, καλωσόρισε ο Πρέσβης κ. Κυριάκος Κενεβέζος. Ο κ. Κενεβέζος εξήρε τη σημασία της εκδήλωσης και μίλησε για την αδελφική σχέση που συνδέει Έλληνες και Κυπρίους:

«Η συναυλία η αφιερωμένη στον εθνικό ποιητή της Κύπρου απευθύνεται όχι μόνο στους παροικούντες Κυπρίους αλλά και στο ευρύ Ελλαδικό κοινό, γιατί η ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη είναι η ποίηση της ίδιας της Ρωμιοσύνης και μιλά στις καρδιές όλων», τόνισε ο κ. Κενεβέζος.

Το έργο «9η Ιουλίου» και τα τραγούδια από το έργο «Ες Γην Εναλίαν Κύπρον» του συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη απέδωσε το φωνητικό σύνολο «Διάσταση» Λεμεσού με τη μαέστρο Αντριάνα Σεργίδου και με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη και του Κώστα Χατζηχριστοδούλου, με δεκατετραμελή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Όπως δήλωσε επανειλημμένα ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης: «Αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την 9η Ιουλίου πρέπει κατ’ αρχή να το κάνει με σεβασμό και αυταπάρνηση. Γιατί η 9η Ιουλίου δεν είναι μόνο ένα ποίημα. Είναι η σφραγίδα της ψυχής ενός λαού που αιώνες τώρα διατρανώνει το δικαίωμά του στη ζωή και στην ταυτότητά του. Αν ο Ελλαδικός χώρος γέννησε τον Σολωμό και τον Μακρυγιάννη, η Κύπρος γέννησε τον Βασίλη Μιχαηλίδη.»

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της ελληνικής και της κυπριακής Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κώστας Καδής, ο οποίος απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας βρίσκομαι απόψε μαζί σας, για να απολαύσουμε το έργο και να τιμήσουμε τη μνήμη του «εθνικού ποιητή» της Κύπρου, του Βασίλη Μιχαηλίδη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Η επιλογή από τους διοργανωτές – τον Πολιτιστικό Όμιλο Διάσταση της Λεμεσού – του Ωδείου του Ηρώδου του Αττικού, στην καρδιά της Αθήνας, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι ο κύπριος ποιητής της Ρωμιοσύνης ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί και να καταξιωθεί στη συνείδηση του κάθε Έλληνα ως μεγάλος δημιουργός και ως εκφραστής των πόθων της συλλογικής ελληνικής ψυχής.  

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, εκπρόσωπος των εθνικών ιδεωδών των Ελλήνων της Κύπρου και του οράματος για ένωση με την Ελλάδα, γεννήθηκε στην Κύπρο στα μέσα του 19ου αιώνα. Όχι τυχαία, το 1877 ήρθε στην Ελλάδα και πολέμησε ως εθελοντής για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, ενώ επέστρεψε στο νησί τον επόμενο χρόνο, με την έναρξη της Αγγλοκρατίας. Με το ποιητικό του έργο κατάφερε να αναδείξει ως γλώσσα ποιητική το προφορικό γλωσσικό ιδίωμα της Κύπρου, αλλά και να προσεγγίσει με τρόπο ουσιαστικό τα μεγάλα ζητήματα της εποχής του. Το έργο του –  που ξεχωρίζει για την αισθητική του αρτιότητα και τις πανανθρώπινές του αξίες – παραπέμπει στους αρχαίους τραγικούς, στη βυζαντινή υμνογραφία, στα ακριτικά και μεσαιωνικά δημοτικά τραγούδια, την κρητική λογοτεχνία, τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Το ποίημά του «Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου», ένα από τα σημαντικότερα της κυπριακής λογοτεχνίας, έχει ως κύριο θέμα το μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τους Τούρκους. Ο Κυπριανός, αν και μυημένος ήδη στη Φιλική Εταιρεία, προσπάθησε το 1821 να πείσει τους Κυπρίους να υπακούσουν στο διάταγμα του σουλτάνου για αφοπλισμό, προκειμένου να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα. Οι επαναστατικές προκηρύξεις, όμως, ήδη διανέμονταν στη Λάρνακα, και ο σουλτάνος που το πληροφορήθηκε, επέτρεψε στον Τούρκο κυβερνήτη Κιουτσούκ να συλλάβει, να δημεύσει την περιουσία τους και να εκτελέσει όσους συμμετείχαν στο κίνημα. Ο Κυπριανός – πρώτος στο στόχαστρο – αρνήθηκε με ψυχικό σθένος κι εθνική υπερηφάνεια την προσφορά διαφόρων να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει, κι έπραξε το καθήκον του: οδηγήθηκε στη φυλακή στη Λευκωσία, και το Σάββατο 9 Ιουλίου απαγχονίστηκε, ενώ λίγη ώρα αργότερα αποκεφαλίστηκαν οι Μητροπολίτες ΠάφουΚιτίου και Κηρυνείας. Το επαναστατικό κίνημα πνίγηκε στο αίμα, και η Κύπρος παρέμεινε άλλα 57 χρόνια στα χέρια των Τούρκων.   

Ο καταξιωμένος συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης εμπνεύστηκε από τον Κυπριανό και την απαράμιλλης δύναμης ελληνική ψυχή του, και μας έδωσε την επική δημιουργία που θα απολαύσουμε στην αποψινή εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα των Προέδρων της Ελληνικής και της Κυπριακής δημοκρατίας. Το έργο θα ερμηνεύσουν – μαζί με το φωνητικό σύνολο Διάσταση και τη μαέστρο Αντριάνα Σεργίδου – 14μελής ορχήστρα, και οι σπουδαίοι καλλιτέχνες Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Χατζηχριστοδούλου και Κύρος Πατσαλίδης.

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στη Διάσταση τόσο για την πρωτοβουλία της αυτή όσο και για το σύνολο του πολιτιστικού της έργου. Ευχαριστώ επίσης όλους τους συντελεστές της αποψινής συναυλίας κι όλους εσάς που την τιμάτε με την παρουσία σας. Εύχομαι η βραδιά αυτή να αποτελέσει ορόσημο για την ευρύτερη καταξίωση του μεγάλου ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη και για τη δικαίωση των οραμάτων ολόκληρου του ελληνισμού.»