57 χρόνια από την απελευθέρωση της Κύπρου!

Του κ. Κώστα Καδή, Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου*

Τιμούμε την 1η Οκτωβρίου, μια μέρα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, που σηματοδότησε τον τερματισμό μιας μακράς περιόδου ξένης κυριαρχίας και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1960, ως αποτέλεσμα του ένδοξου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 εναντίον των Άγγλων, η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Αντιπρόεδρο τον Φαζίλ Κιουτσούκ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κλήθηκαν να ζήσουν ειρηνικά σε ένα κράτος, που από την αρχή αναγνωρίστηκε διεθνώς κι έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.

Δυστυχώς, οι δικοινοτικές ταραχές του 1963 – 1964 ήρθαν να διαταράξουν την πορεία ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μερικά χρόνια αργότερα, το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 εναντίον του Προέδρου Μακαρίου έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, φέρνοντας την καταστροφή. Μεγάλο μέρος της πατρίδας μας κατακτήθηκε, 200.000 Ελληνοκύπριοι ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, χιλιάδες άλλοι έχασαν τη ζωή τους, και πολλών η τύχη ακόμα αγνοείται.

Αν και οι συνέπειες της Τουρκικής Εισβολής υπήρξαν οδυνηρές, σύντομα ο λαός μας κατάφερε μέσα από τα ερείπια να σταθεί στα πόδια του, δραστηριοποιήθηκε ξανά και συνέχισε την πορεία του. Η Κύπρος άρχισε και πάλι να προοδεύει, κατορθώνοντας στη συνέχεια να καταστεί ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, 43 χρόνια μετά την εισβολή, η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και να οδηγεί σε ναυάγιο όλες τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Αγαπητά μου παιδιά,

Εμείς, ως Κυπριακός Ελληνισμός, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της οικονομικής κρίσης, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, στα γράμματα και στον πολιτισμό μας, στις επιστήμες και στην αειφόρο ανάπτυξη, παρέχοντας σε όλους τους νόμιμους πολίτες ίσες ευκαιρίες και διασφαλίζοντας για όλους τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την απελευθέρωση, επανένωση και ανεξαρτησία της πατρίδας μας, καθώς και τη διαφύλαξη της διεθνούς της υπόστασης, μακριά από ξένες εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Εύχομαι, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, να πρυτανεύσει σε όλους το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος, και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ευοίωνου και αισιόδοξου για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

  • Μήνυμα του Υπουργού για την Επέτειο της 1ης Οκτωβρίου.