Για τα παιδιά πού γράφουν εξετάσεις

Του Αρχιμ.Ιακώβου Κανάκη

Μια χρονιά πέρασε ήδη καί ο καιρός των εξετάσεων έφθασε. Έφθασε όμως και μια καινούργια δοκιμασία γιά μαθητές και φοιτητές και μάλιστα μεγαλύτερη για τούς υποψηφίους των Πανελλαδικών ή Πανελληνίων εξετάσεων. Όποιος πέρασε από τήν διαδικασία αυτή γνωρίζει την δυσκολία, την αγωνία, τον αγώνα. Είναι αλήθεια ότι αν δείς την ζωή συνολικά κατανοείς πόσο λίγο θα έπρεπε να αγχώνεσαι για τις εξετάσεις, όμως η κάθε ηλικία έχει τις δικές της προτεραιότητες. Γιά τήν τωρινή προσέγγιση της παιδείας, της γνώσης, της επιτυχίας οι Πανελλήνιες αποτελούν μείζων θέμα.

Είναι όντως δύσκολο καί επώδυνο ο κόπος δύο ή τριών χρόνων να πρέπει να αποτυπωθούν μέσα σε λίγες ώρες. Έχει αγωνία αυτό, τόσο γιά τούς υποψηφίους, όσο καί γιά τούς γονείς τους, τίς οικογένειές του γενικότερα.

Μερικές λοιπόν σκέψεις γιά τά παιδιά πού αυτές τίς μέρες αγχώνονται, από εμάς πού νοιαζόμαστε γι᾽αυτά, πού προσευχόμαστε ιδιαίτερα γι᾽ αυτά τούτες τίς μέρες.

Ας μιλήσουμε σε πρώτο πρόσωπο.

Αγαπητέ υποψήφιε, αγαπητό μας παιδί κάνε την προσπάθεια σου χωρίς άγχος. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά προσπάθησε να είσαι ήρεμος. Νά διαβάζεις, αλλά καί να ξεκουράζεσαι. Λίγα λεπτά, όσο μπορείς, να προσεύχεσαι ο Θεός να σου δώσει φωτισμό, ώστε να μπορέσεις να κατανοήσεις τα θέματα καί να αποτυπώσεις τις γνώσεις σου στό χαρτί. Μήν νομίζεις ότι ο Θεός δεν είναι μαζί σου τήν ώρα της αγωνίας σου, είναι συνοδοιπόρος σου, συμπαραστάτης σου, μεριμνά γιά εσένα όταν τον ζητάς. Κάθε φορά πού τον καλούμε είναι δίπλα μας, άν αυτό το πιστέψεις θα δείς θαύματα, όχι μόνο τώρα στίς εξετάσεις, αλλά σε όλη σου τήν ζωή. Άναψε ενα κερί στήν εκκλησία, μίλησε από την καρδιά σου στό Χριστό, στήν Παναγία, στούς Τρείς Ιεράρχες, πού είναι προστάτες της Παιδείας, καί όλα θα πάνε κατ᾽ευχήν. Φυσικά, η επιτυχία θά έρθει όταν έχει γίνει και η προσπάθεια σου όλη τήν χρονιά. Άν καί μερικές φορές, ακόμα καί χωρίς αυτήν, γίνονται παράδοξα!

Κάνε τήν ανθρώπινη προσπάθειά σου καί άσε τα άλλα στό Θεό.

Καλή επιτυχία! Εμείς οι ιερείς θα προσευχόμαστε για εσένα εντατικά τούτες τίς ημέρες, πού εορτάζουμε την έλευση του αγίου Πνεύματος στόν κόσμο, με την μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής!