Τα παλαιά παρήλθαν… Ιδού πάντα καινά…

Μητροπολίτου Χονγκ -Κονγκ κ. Νεκταρίου

«Τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ τῇ μεγάλῃ τῆς ἑορτῆς…»

Ο Θεολόγος Ιωάννης δεν γράφει «την ημέρα της Πεντηκοστής» αλλά «την τελευταία και μεγάλη ημέρα της εορτής…»

Πήραν ευλαβικά οι Πατέρες την Αποστολική Παρακαταθήκη και μας την παραδίδουν και σε εμάς σήμερα.

Η ημέρα της Πεντηκοστής είναι το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού.

Ξεκίνησε τα Χριστούγεννα με την ενανθρώπηση, του Θεού Λόγου. Μας κάλεσε η Εκκλησία να χαρούμε το Μυστήριο και να προσκυνήσουμε τον Θεάνθρωπο.

Τον είδαμε στον Ιορδάνη τέλειο άνθρωπο να μας αποκαλύπτει το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος αλλά και το Μυστήριο της Θεανδρικής Του ταυτότητας.

Τον ακολουθήσαμε και τον ακούσαμε να διδάσκει. Τον είδαμε να θαυματουργεί.

Οδοιπορήσαμε προς το εκούσιο πάθος Του. Μας εκπαίδευσε στον πνευματικό αγώνα εναντίον των φθοροποιών παθών και του διαβόλου με την σαρανταήμερη νηστεία.

Δεχθήκαμε το Αίμα της Θυσίας Του να λούσει και να καθαρίσει την πεπτωκυία φύση μας.

Γίναμε μάρτυρες της Αγίας και ενδόξου Αναστάσεώς Του και κρατήσαμε πολύτιμο φυλακτό την νίκη Του επί του θανάτου και του διαβόλου.

Τον προσκυνήσαμε με δέος όταν υψωνόταν προς τους ουρανούς για να παρουσιάσει στον Επουράνιο Πατέρα την δοξασμένη ανθρώπινη φύση. Γλυκειά στα αυτιά μας ήχησε η ευλογημένη υπόσχεση: δεν θα σας αφήσω ορφανούς.

Και τώρα έφθασε η τελευταία ημέρα αυτού του μεγάλου ταξιδιού. Ο Παράκλητος, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, επιδημεί. Για να ενώσει τους πάντες και τα πάντα με τον Θεάνθρωπο Χριστό. Για να μας δώσει το μεγάλο δώρο της συμμετοχής στην θεϊκή δόξα.

Είναι η εσχάτη και μεγάλη ημέρα! Η όγδοη ημέρα της δημιουργίας η οποία έχει ήδη ανατείλει και αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία της κτίσεως.

Η Εκκλησία την οποία συγκροτεί το Πανάγιο Πνεύμα είναι το σώμα του Χριστού. Είναι η θύρα που οδηγεί στην ανέσπερη βασιλεία Του. Ο Άγιος εν μέσω αγίων. Ο Θεός εν μέσω θεών.

«Τῇ ἐσχάτῃ ἡμέρᾳ τῇ μεγάλῃ τῆς ἑορτῆς…»

Τα παλαιά παρήλθαν… Ιδού πάντα καινά…