Μπορεί να εξυγιανθεί το Ποδόσφαιρο;

Του Κωνσταντίνου Ερρίπη

Όχι, με τίποτα.
Διότι δεν φταίει αυτό καθ’  εαυτό το άθλημα. Δεν φταίει ο τρόπος που διεξάγεται ούτε οι φίλαθλοι που το επιδοτούν. Φταίει ο εκφυλισμός του αθλήματος, ο οποίος είναι αποτέλεσμα του εκφυλισμού της κοινωνίας.

Πάτρoνες του ποδοσφαίρου είναι πάντοτε « οι λεφτάδες» με χρήματα αμφιβόλου προέλευσης, άνθρωποι « αλεξιπτωτιστές», οι οποίοι εμφανίζονται από το πουθενά με αμύθητα πλούτη, που εξαγοράζουν τα πάντα, έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, ποδοσφαιρικές ομάδες … και κυρίως συνειδήσεις.

Γύρω από τον «μεγάλο», από τον πατερούλη της ομάδας, φύονται παντός είδους παράσιτα, εμπαθείς φίλαθλοι, μικρόνοες που παίρνουν ανάστημα από την ομάδα, ακραία αντικοινωνικά άτομα, ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες χωρίς να αποκλείονται και εγκληματικές φυσιογνωμίες. Αυτοί ασκούν πιέσεις παντός είδους για να επιτύχουν ευνοϊκά για την ομάδα τους αποτελέσματα. Εξαγοράζονται συνειδήσεις και εξασκείται συστηματικά βία σε ανθρώπους που σέβονται ακόμη τη συνείδησή τους.

Μέσα σε αυτήν την διελκυστίνδα παρασύρονται συνήθως αμοραλιστές, αδίστακτα άτομα χωρίς ηθικές αναστολές αλλά και άλλοι άνθρωποι πέραν πάσης υποψίας, πολιτικοί παράγοντες, κλπ.

Και κάτω από όλους αυτούς ο όχλος, το έρμα, τα μπάζα που παρασύρει ο ποταμός που υπερχείλισε. Όλοι αυτοί δρουν με αχαλίνωτα πάθη και προβαίνουν σε καταστροφές, σε λεηλασίες, σε προπηλακισμούς, ακόμη και σε δολοφονίες.

Π ο ι ο ς   θ α   α ν α χ α ι τ ί σ ε ι   π ο ι ο υ ς ;
–  Η πνευματική αναβάθμιση της κοινωνίας, την οποία θα επιτύχουν οι πνευματικοί άνθρωποι και θα παράσχουν ανθρωπιστική μόρφωση στους σημερινούς επιστήμονες που βγαίνουν λίαν εξειδεικευμένοι τεχνοκράτες χωρίς κανένα πνευματικό εφόδιο.
–  Οι ηθικοί ταγοί της κοινωνίας που τυρβάζουν περί πολλά
–  Και όλος γενικά ο λαός, όταν αποφασίσει να σαμποτάρει κάθε τι το γελοίο και το χυδαίο, το οποίο προβάλλεται στον τύπο, στην τηλεόραση, στο θέατρο κλπ.