Η αληθινή μετάνοια στο πρόσωπο της πόρνης

Επιμέλεια: Ερρίπης Κωνσταντίνος

Η επίσκεψη του Ιησού στη Βηθανία πήρε αναπάντεχη τροπή. Ο Λάζαρος ήταν το αναμενόμενο κύριο πρόσωπο της ημέρας και του έκλεψε την παράσταση η πόρνη! Ο Λάζαρος ήταν οχυρωμένος στην φιλόξενη πλούσια οικία του, πλαισιωμένος από αδελφές, γειτόνους και φίλους, τιμώμενος από τον Μεσσία, τι άλλο να επιθυμούσε, και παρεισέφρυσε στα ενδότερα της οικίας του μία πόρνη … και του πήρε την πρωτιά. Η παρουσία της ήταν τόσο αναπάντεχη, που επισκίασε και αυτό το γεγονός της ανάστασής του. Όλοι τώρα αναμένουν την οργίλη ανταπόκριση του Ιησού. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά του θα τον εξέθετε στα μάτια όλων. Κι, ω του παραδόξου θαύματος, ο Ιησούς δεν αντιδρά, είναι προσινής και γαλήνιος, κάτι που δίνει θάρρος στην κοπέλλα να τον πλησιάσει. Και τότε έρχεται η μεγάλη στιγμή η οποία θρυματίζει, μαζί με το πώμα του αλαβάστρινου δοχείου, την ανοχή πάντων και την πίστη των περισσοτέρων.

… Μετέωρη μεταξύ ουρανου και γης με τον πόνο στην καρδιά στέκει η αμαρτωλή κόρη και αιτείται την λύτρωση εκ μέρους του Ιησού. Γι’ αυτήν δεν υπάρχουν άλλοι παρόντες πλην αυτού. Άπαξ και τον πληίασε είναι σίγουρη, ότι κανένας δεν θα αποτολμούσε να την διώξει από τα πόδια του. Αυτά κρατεί τώρα σαν σωσίβιο, αυτά κατασπάζεται ως ιερά.

… Λύνει τα μαλλιά της, ό,τι χειρότερο για μια γυναίκα της εποχής εκείνης, και σφογγίζει με αυτά τα πόδια του Κυρίου της. Θα μπορούσε κάλλιστα να αγοράσει το πιο ακριβό ύφασμα αλλά δεν θα ήταν κομμάτι του εαυτού της. Του έχει χαρίσει τώρα τα πάντα. Την κλαίουσα καρδιά της, τα θερμά της δάκρυα, τα χρήματά της όλα, την αξιοπρέπειά της και τα έχει σκεπάσει όλα αυτά με τα πλούσια κυματιστά της μαλλιά, όπλο της ακαταμάχητο προς σαγήνευση των ανδρών. Και ο Ιησούς βλέπει το απολωλός πίσω στην αγκαλιά του ποιμένα και αγαλιάζει.

(«Ερμηνεία των Ιερών Ευαγγελίων κατά την τάξιν Μελχισεδέκ» εκδ. Γρηγόρη  Αθήνα 2016  σελ. 384 -385)