Πρωτ. Ανδρέας Τριλίβας: Η Θεοτόκος φανερώνει τον αόρατο, απρόσιτο και αψηλάφητο Θεό, στους ανθρώπους

Η συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας, μας κάνει προσιτό και αισθητό τον Θεό στο πρόσωπο του Χριστού.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας 

Στην 3η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 17 Μαρτίου, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Τριλίβας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Ανδρέα, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».

Καθ’ όλη την διάρκεια της ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, που φιλοξενούνται στο Ναό την εορταστική αυτή περίοδο.

 

Εμπνευσμένος από  τους στίχους της Γ’ στάσης των Χαιρετισμών, ο λόγος του π. Ανδρέα επικεντρώθηκε στον προαιώνιο πόθο του ανθρώπου, να δει και να ψηλαφήσει τον Θεό. Ολόκληρη την προχριστιανική ανθρωπότητα χαρακτηρίζει ο πόθος αυτός. Ο Θεός, αφού δημιούργησε τα έθνη, θέλησε ο Ίδιος να τον αναζητούν, να τον ψάξουν, να τον βρουν.

Και από το άλλο μέρος, συνέχισε, η αδυναμία του ανθρώπου σε αυτήν την έρευνα για τον Θεό, την προσέγγιση του Θεού, η οποία οδήγησε σε αδιέξοδα. Ψάχνουμε τον Θεό, Τον θέλουμε στη ζωή μας, αλλά πρέπει να έχουμε και καλό οδηγό να μας οδηγήσει σε αυτόν τον δρόμο.

Αλλά, όπως επεσήμανε:

«Από αυτό το αδιέξοδο της ανθρωπότητας, φροντίζει ο ίδιος ο Θεός να βγάλει τον άνθρωπο. Σαρκώνεται ως άνθρωπος.

Όταν λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός φανερώθηκε μόνος Του στους ανθρώπους, ως ταπεινός άνθρωπος. Σε αυτό το έργο συνέβαλε η Παναγία.

Η Παναγία υπηρετεί το μεγάλο μυστήριο στη σάρκωση του Θεού. Με τον τρόπο αυτό η Θεοτόκος φανερώνει τον αόρατο, απρόσιτο και αψηλάφητο  Θεό, στους ανθρώπους. Τον έκανε προσιτό και ψηλαφητό.

Στο πρόσωπο του Χριστού, οι άνθρωποι είδαν, άκουσαν και ψηλάφησαν τον Θεό.»

Έχουμε και τον ρόλο της Εκκλησίας στον δρόμο αυτόν για να φτάσουμε και να ζήσουμε την παρουσία του Θεού, τόνισε ακόμη ο π. Ανδρέας. Η συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας, μας κάνει προσιτό και αισθητό τον Θεό στο πρόσωπο του Χριστού.

Βέβαια το ξέρουμε ότι  ο Χριστός είναι αοράτως παρών σε κάθε εκδήλωση της Εκκλησίας, όπως είπε και ο Ίδιος. Η Εκκλησία, εκτός από την διδασκαλία της, χρησιμοποιεί και υλικά στοιχεία, με τα οποία μας κάνει αισθητό και αντιληπτό τον Χριστό, δια των αισθήσεων.

Για εμάς τους Ορθοδόξους, συνέχισε, η σχέση δεν είναι αόρατη, ούτε αόριστη και θεωρητική. Έχουμε ορατά στοιχεία που μας φέρνουν πιο κοντά στον Θεό. Εικόνες, ιερά λείψανα και το κυριότερο απ’ όλα. Έχουμε την θεία Λειτουργία που εκεί ετοιμαζόμαστε να κοινωνήσουμε, να πάρουμε τον Θεό μέσα μας. Έτσι λοιπόν όταν κοινωνούμε, Τον γευόμαστε.

Καθ’ όλη την διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους, συμμετέχουμε βιωματικά σε όλες τις φάσεις της ζωής του Χριστού. Με τις γιορτές, τα τροπάρια, τις ακολουθίες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο π. Ανδρέας συμπλήρωσε πως και η Αγία Γραφή είναι ένας ακόμη τρόπος θεοφανείας. Γιατί τα θεόπνευστα κείμενα αναφέρονται στο πρόσωπο και το έργο του Χριστού μας, επί της γης.

Και κατέληξε:

«Ο ρόλος μας είναι να γίνουμε εμείς σημεία. Να είναι τέτοια η ζωή μας που να φωτίζει παντού, όπου βρισκόμαστε, ώστε να έχουμε την παρουσία του Θεού και μέσα στον κόσμο

Την ομιλία του π. Ανδρέα Τριλόβα μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.