Παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Δ´ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός»

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σας προσκαλεί στην παρουσίαση του Τόμου των Πρακτικών του Δ´ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στις 7:00 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος. (οδός Ιασίου 1, Αθήνα)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

– Χαιρετισμός Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Εισηγητές:

– Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

– Ο Ελλογιμώτατος κ. Λινός Γ. Μπενάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών τ. Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας.

– Καταληκτήριος χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Συντονίζει:

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, Γραμματεύς της Ε.Σ.Ε Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Πληροφορίες:

Γραφείο Ε.Σ.Ε Πολιτιστικής Ταυτότητος (τηλ. 210 7272212-213).

1821-2021: 10 ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος υλοποιεί κάθε χρόνο, από το 2012, την διοργάνωση 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνέδρίων για την μελέτη της Τουρκοκρατίας και της Επαναστάσεως του 1821.

Στόχος είναι, το 2021 που θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, να υπάρχουν σε τόμους τα Πρακτικά και των 10 αυτών Επιστημονικών Συνεδρίων, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε ψύχραιμα, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, μιας εποχής που έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 5 Συνέδρια:

2012: «Ιστοριογραφία και πηγές για την ερμηνεία του 1821»

2013: «Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Καταπίεση-Κοινοτισμός-Παιδεία»

2014: «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της Εθνικής Ταυτότητος. Νεομάρτυρες-Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός- Επαναστατικά Κινήματα»

2015: «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός»

2016: «Ο διεθνής περίγυρος και ο φιλελληνισμός κατά την Ελληνική Επανάσταση»

Το ΣΤ´ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 6 και 7 Οκτωβρίου 2017 με θέμα: «Πολεμικές συγκρούσεις και τόποι καθαγιασμού του Απελευθερωτικού Αγώνος κατά την Επανάσταση του 1821»

Η έκδοση και κυκλοφορία των Πρακτικών των Συνεδρίων είναι προσφορά των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».