Αφιερωμένο στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Πολιτικού Επιστήμονα Κωνσταντίνου Χολέβα, «Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ», από τις εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ», το οποίο ο συγγραφέας ευγνωμόνως αφιέρωσε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρ. Μπουκώρος, ο Δ/κτής της Ανώτατης Φρουράς Βόλου Ταξίαρχος Ιωάν. Παπαναγνώστου, ο Δ/ντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας κ. Σωκρ. Σαβελίδης και πολύς κόσμος, ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά.

Πρώτος μίλησε για το βιβλίο ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Δημητριάδος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ο Χριστόδουλος μπορεί να έφυγε από κοντά μας, μένει, όμως, ζωντανός στις καρδιές μας, στα έργα μας, στις πρωτοβουλίες και στους αγώνες μας το έργο του να αναδειχθεί, να σχηματοποιηθεί και να γίνει αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού από τις επερχόμενες γενιές. Ως πρόσωπα και ως Τοπική Εκκλησία, έχουμε συνείδηση του χρέους μας απέναντί του και πιστεύω ότι το εκπληρώνουμε με πιστότητα, ευγνωμοσύνη και απέραντη αγάπη…». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολυχρόνια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου με τον συγγραφέα κ. Κων. Χολέβα, που μεταφράστηκε σε πολύ στενή συνεργασία σε θέματα που άπτονται της Εθνικής μας Αυτοσυνειδησίας, στα οποία ο κ. Χολέβας ιδιαιτέρως ειδικεύεται.

Ακολούθως για το βιβλίο τοποθετήθηκε ο Φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Ακριβόπουλος, ο οποίος ανέλυσε τα σημεία του ένα προς ένα, αναφέρθηκε στους αγώνες του Μακαριστού Χριστοδούλου για την διατήρηση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητός μας, ενώ τόνισε ότι ο Χριστόδουλος είχε προβλέψει την επερχόμενη κρίση, στις πραγματικές της διαστάσεις, πνευματική και ηθική. Επίσης, επεσήμανε ότι ο συγγραφέας, μέσα από τα κείμενά του, προτείνει λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης, που είναι η εύρεση προτύπων και ιδανικών μέσα στην Ελληνορθοδοξία, η Παράδοση, η Εκκλησιαστική κατήχηση, ο υγιής πατριωτισμός και ο αγώνας για ανάπλαση της αλλοιωμένης εθνικής μας ταυτότητας.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο συγγραφέας κ. Χολέβας, ο οποίος είπε ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, γιατί υπήρξε η έμπνευσή του! Θύμισε, με συγκίνηση το ελπιδοφόρο χαμόγελο του Μακαριστού Πρωθιεράρχου και επεσήμανε ότι «αυτή την ελπίδα χρειαζόμαστε και σήμερα, καθώς στον ορθόδοξο Έλληνα δε ταιριάζει η εθνική κατάθλιψη». Αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του για τα Εθνικά θέματα, «τα οποία αγαπούσε, με σεβασμό προς την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, με τρόπο ιστορικά τεκμηριωμένο». Μίλησε, επίσης για την αγάπη, την οποία έτρεφε ο Μακαριστός για την Παιδεία, «με ρίζες, ηθικές και ανθρωπιστικές αξίες». Τόνισε, τέλος, ότι στις τρεις αυτές βασικές αρχές στηρίζεται και ο ίδιος και τις αναλύει στα κείμενά του βιβλίου του «Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ», ενώ κάλεσε τους νέους να τις εγκολπωθούν, για να αποκτήσουν νόημα και προοπτική ζωής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις τόσο επίκαιρες θέσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για την παγκοσμιοποίηση, για την Ευρώπη και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, τους οποίους είχε προβλέψει. Εξήρε δε το έργο και την προσωπικότητα του κ. Κωνσταντίνου Χολέβα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πόσο επίκαιρες θέσεις και ελπιδοφόρες προτάσεις περιλαμβάνονται σε κάθε σελίδα του βιβλίου!

Το βιβλίο

«Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»

του Κωνσταντίνου Χολέβα,

κυκλοφορείται

από τις εκδόσεις

«ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ»

(τηλ.: 210 9310605).