Μουσικές αναμνήσεις από τη γη της Ιωνίας με τη Γυναικεία Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θήβας

Ένα ταξίδι μνήμης, νοσταλγίας και τιμής.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου, Φωτογραφίες: Παναγιώτη Καράπασια.

Ένα μουσικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες, με γνωστά τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, παρουσίασε η Γυναικεία Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θήβας, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Το μουσικό αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» που διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η χορωδία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 από μια ομάδα ανθρώπων με μεράκι και αγάπη για την χορωδιακή μουσική. Εξ᾽ αρχής αριθμεί 25 χορωδούς που αγαπούν και τραγουδούν σχεδόν όλα τα είδη μουσικής.

Το μουσικό ταξίδι στην Πόλη και την Μικρά Ασία, ήταν χωρισμένο σε 4 ενότητες τραγουδιών.

Αγαπημένες μελωδίες εναλλάσσονταν με εικόνες, ήχους, πρόσωπα, στιγμιότυπα, τόπους, συνοικίες, ναούς της Βασιλεύουσας, της μάνας της Ευρώπης και της Ασίας.

Η ομορφιά, η αρχοντιά, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η πίστη, η τέχνη, η παράδοση, όλη η βαριά κληρονομιά της Βασιλεύουσας Πόλης, και μετά η άλωση, η φωτιά, η ερήμωση και η σφαγή.

Χωρίς μοιρολόγια, αλλά μόνο με τραγούδια. «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», «12 Ευζωνάκια», «Αραμπάς περνά», «Στου Βοσπόρου», κάποια αντιπροσωπευτικά εξ᾽ αυτών που παρουσίασε η χορωδία.

Ένα ταξίδι μνήμης, νοσταλγίας και τιμής.

Τη διεύθυνση της χορωδίας είχε ο Πρωτοψάλτης Αλέξανδρος Φίλης, ενώ κείμενα του π. Σπυρίδωνα Βασιλάκου διάβασε η Μαρίνα Μαργέλου.

Τη ξεχωριστή αυτή εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.