«Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων τής γλώσσας μας»!

on-line

Ένα νέο λεξικό, το Λεξικό παραγώγων και συνθέτων τής Νέας Ελληνικής. «Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων τής γλώσσας μας» του Γ. Μπαμπινιώτη είναι ένα πρωτότυπο, έγκυρο, πολύτιμο καθημερινό βοήθημα για τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό, καθώς και για όλους όσοι αγαπούν και μελετούν την ελληνική γλώσσα. Ένα λεξικό που διαβάζεται, που δίνει άμεση, εύγλωττη, πραγματικά εκπληκτική εικόνα τού θησαυρού των λέξεων τής ελληνικής γλώσσας, ένα λεξικό που μάς βοηθάει να καταλάβουμε πώς γεννιούνται «τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων», δηλαδή πώς δημιουργούνται λέξεις από άλλες λέξεις.

Αυτό που διακρίνει την ελληνική γλώσσα είναι η παραγωγική της δύναμη, η ικανότητα δηλ. των ομιλητών της να δημιουργούν εύκολα πλήθος παραγώγων και συνθέτων λέξεων για να δηλώνουν σημασίες —και δι’ αυτών έννοιες— που χρειάζονται στην επικοινωνία τους.

Λεξικό που να συγκεντρώνει και να αναδεικνύει αυτόν τον λεξιλογικό πλούτο τής σύγχρονης Ελληνικής, τα παράγωγα και τα σύνθετα αλλά και τα ομόρριζα, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην ελληνική λεξικογραφία. Μέσα από το Λεξικό παραγώγων και συνθέτων τής Νέας Ελληνικής μπορεί κανείς να κατανοήσει τον δημιουργικό χαρακτήρα τής Ελληνικής, βλέποντας συγκεντρωμένα κάτω από ένα λήμμα τα παράγωγα τής συγκεκριμένης λέξης, τα παράγωγα των παραγώγων κ.ο.κ. και μαζί τα σύνθετα τής λέξης και τα παράγωγα των συνθέτων της. 

lejikoΤο λεξικό των Παραγώγων και Συνθέτων της Νέας Ελληνικής «Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων τής γλώσσας μας» του Γ. Μπαμπινιώτη περιλαμβάνει:

  • 64.000 παράγωγα και σύνθετα σε κύρια επιλεγμένα λήμματα
  • 4.300 ομάδες συνθέτων (α΄ και β΄ συνθετικά)
  • 350 σχόλια σε επιλεγμένα θέματα: ομόρριζα, σύνθετα, διαφορές σχηματισμού, ορθογραφία κ.ά.
  • 300 διαγράμματα σχηματικής απεικόνισης των παραγώγων επιλεγμένων λέξεων.

 ΛΕΞΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ. «Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων τής γλώσσας μας». Κέντρο Λεξικολογίας, 2016. Σελ. 996 (738 σελ + Ένθετο Παράρτημα 258 σελ.).