Επιστημονική Ημερίδα: «Ευγένιος Βούλγαρις. Ο homo universalis του Νέου Ελληνισμού»

ebhmer1Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 ετών από τη γέννηση του επιφανούς ανδρός της Εκκλησίας και των γραμμάτων του Νέου Ελληνισμού, Ευγενίου Βούλγαρη, η I. Μητρόπολις Κερκύρας και η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ευγένιος Βούλγαρις. Ο homo universalis του Νέου Ελληνισμού».

Ο οσίας βιοτής, ο φιλοσοφικώτερος και επιστημονικώτερος των διδασκάλων και διαπρεπέστερος των λογίων του Γένους, αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κατόπιν αρχιεπίσκοπος Σλαβηνίου και Χερσώνος, κλεινός Ευγένιος, υπήρξε, ως γνωστόν, Σχολάρχης στην Αθωνιάδα Σχολή (1753-59), τήν οποία ίδρυσε η Μονή Βατοπαιδίου. Αισθανόμενες συνεπώς η Μονή Βατοπαιδίου και Ι.Μ. Κερκύρας την ευθύνη και το χρέος προς το πρόσωπο του μεγάλου διδασκάλου του Γένους και χάριν της προώθησης της έρευνας της ιστορίας του Γένους, τιμούν τη μνήμη του ενδόξου ανδρός με την εν λόγω Ημερίδα, εν είδει φιλολογικού μνημοσύνου, στην οποία θα προστεθεί και εκκλησιαστικό μνημόσυνο.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 18-19 Νοεμβρίου 2016. Την επομένη της Ημερίδας, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στη μνήμη του Ευγενίου Βούλγαρη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο δήμο Αγίου Δημητρίου.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ