Ιερομ. Νήφων Βατοπαιδινός: Όλοι μας είμαστε υποψήφιοι Άγιοι! Να το εκμεταλλευθούμε

screen-shot-2016-11-02-at-23-20-12

Το μεγάλο σκάνδαλο στον αιώνα μας, είναι η αγάπη του Χριστού μας. Που ανέδειξε και φανέρωσε πλήθος Αγίων, που πολλοί από εμάς αξιωθήκαμε να τους δούμε, σαν απάντηση αν είναι εφικτός ο αγιασμός σήμερα.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Την δεύτερη κατά σειρά ομιλία του με θέμα: «Ο προσωπικός μας αγιασμός: Είναι εφικτός ο αγιασμός σήμερα;», πραγματοποίησε ο Ιερομόναχος Νήφων Βατοπαιδινός, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

Η ομιλία δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» που οργανώνει ο Ιερός Ναός. Της ομιλίας προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία τη Βηματάρισσα, την Βατοπαιδινή, αντίγραφο της οποίας φυλάσσεται στον Ναό.

 

Ο πρωταρχικός στόχος και σκοπός του ανθρώπου και ο πόθος του ταυτόχρονα, πρέπει να είναι ο αγιασμός του, τόνισε στην έναρξη του λόγου του ο π. Νήφων. Ο Άγιος είναι μάρτυρας της θείας χάριτος και της παρουσίας του Θεού στον κόσμο. Είναι η πραγμάτωση του Ευαγγελίου.

Άγιος δεν είναι αυτός που κάνει καλές πράξεις, αλλά αυτός ο οποίος είναι ενωμένος με τον Χριστό και τον φανερώνει με τις πράξεις του. Ο Άγιος είναι καρπός ταπεινώσεως και αγάπης, μέσα στην Εκκλησία.

Επομένως, συνέχισε, το θέλημα του Θεού είναι ο αγιασμός μας. Το θέμα της αγιότητας είναι εντολή και άρα είναι κάτι εφικτό. Αυτός είναι και ο σκοπός που βαπτιζόμαστε και μετέχουμε των μυστηρίων της Εκκλησίας, ο αγιασμός μας.

«Άρα ο προορισμός του κάθε ανθρώπου, είναι ο αγιασμός. Και αυτό θα πρέπει να δείξουμε στα παιδιά μας.

Αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος, να δείξουμε Αγίους.», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ποιοι είναι οι Άγιοι, αναρωτήθηκε ο ομιλητής. Είναι οι χαριτωμένοι άνθρωποι που τηρούν τις εντολές του Θεού, το θέλημα του Θεού, δηλαδή το Ευαγγέλιο. Που ζουν με μετάνοια και αγάπη.

Υπάρχουν σήμερα τέτοιοι άνθρωποι; Είναι εφικτό να αγιάσει κανείς σήμερα;

Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, τόνισε πως η εντολή «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί», είναι διαχρονική. Το «ακολούθει μοι» το λέει ο Χριστός κάθε μέρα σε κάθε έναν από εμάς.

Και αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος των Αγίων που ανέδειξε η Χάρις του Χριστού στις μέρες μας. Οικονομεί ο Χριστός και αναδεικνύει Αγίους για να στηρίζονται οι χριστιανοί και να έχουν παράδειγμα.

Όπως είπε:

«Το μεγάλο σκάνδαλο στον αιώνα μας, είναι η αγάπη του Χριστού μας. Που ανέδειξε και φανέρωσε πλήθος Αγίων, που πολλοί από εμάς αξιωθήκαμε να τους δούμε, σαν απάντηση αν είναι εφικτός ο αγιασμός σήμερα.

Άνθρωποι σαν κι εμάς που έζησαν στις δικές μας ημέρες, που έζησαν με τις συνθήκες που ζούμε κι εμείς σήμερα.»

Είναι συγκλονιστικό, συνέχισε, να γνωρίζεις έναν άνθρωπο κι όσο είσαι στην ζωή να τον προσκυνάς επάνω στην εικόνα.

Οι Άγιοι δεν ήταν ασώματοι, ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς. Υπέμειναν όμως κόπους, συκοφαντίες, διώξεις κι έδειξαν ότι αγαπούν τον Θεό.

 

Στη συνέχεια ο π. Νήφων, εμπλούτισε την ομιλία του με πλειάδα θαυμαστών περιστατικών, που αναφέρονται σε σύγχρονους Αγίους και προέρχονταν από την προσωπική του εμπειρία και από μαρτυρίες άλλων πιστών.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του και χρησιμοποιώντας γνωστές φράσεις προερχόμενες από σύγχρονους Αγίους Γέροντες, σημείωσε:

«Όλοι μας είμαστε υποψήφιοι Άγιοι! Να το εκμεταλλευθούμε.

Ο αγώνας μας είναι να αγαπήσουμε τον Χριστό που είναι το παν (Άγιος Πορφύριος) και να βαδίζουμε την ζωή μας με φιλότιμο, φοβούμενοι να μην λυπήσουμε τον Χριστό μας (Άγιος Παΐσιος).»

Την ομιλία του π. Νήφωνος μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ