Συνεδριακή Συνάντηση για το παρόν και το μέλλον

oikot432

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνδιοργανώνουν, για πρώτη φορά, συνεδριακή Συνάντηση Επιμόρφωσης Στελεχών Νεότητας, με κεντρικό θέμα «Η Κατήχηση ως αγωγή – Η Θεολογία ως βίωμα και νόημα ζωής».

Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, στο Φοιτητικό Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας Αττικής.

Θα συμμετάσχουν οι δευτεροετείς σπουδαστές του Φροντιστηρίου Υποψηφίων κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας καθώς και Κατηχητές και Κατηχήτριες από ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το πρωί του Σαββάτου θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίας Βαρβάρας ομωνύμου Δήμου και μετά το πρωινό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄ θα κηρύξει επισήμως την έναρξη της Συνάντησης.

Την κεντρική εισήγηση με θέμα «Η ανατροπή των δεδομένων στην Κατήχηση και την αγωγή-παράδοση και νέες διδακτικές θεωρίες» θα πραγματοποιήσει ο Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Κουτσούρης, Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών – Εφημέριος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Βοιωτίας.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση – συζήτηση με θέμα: «Ο Κατηχητής ως ηγέτης, δάσκαλος και συνοδοιπόρος: η προσπάθεια ανάδυσης των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας κάθε παιδιού», με υπευθύνους συντονιστές τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρνάβα Θεοχάρη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, Προϊστάμενο και Υπεύθυνο Ιερέα Νεότητος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Άρεως και τα Στελέχη του κατηχητικού έργου: κα. Φιλίππα Τουμπακάρη, Εκπαιδευτικό Α- Βάθμιας Εκπαίδευσης και κ. Γεώργιο Μπουκουβάλα, Ιατρό.

Στη συνέχεια η διεξοδική συζήτηση επί των εισηγήσεων με τους συμμετέχοντες θα δώσει τη δυνατότητα για επίλυση αποριών.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με το κοινό γεύμα και την επίδοση των βεβαιώσεων παρακολούθησης.

 

Το πλήρες πρόγραμμα της συνεδριακής Συνάντησης:

Ώρα 07.00 π.μ.: Όρθρος – Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίας Βαρβάρας ομωνύμου Δήμου

Ώρα 09.30 π.μ. : Πρωινό – Παραλαβή φακέλων στο Φοιτητικό Θεολογικό Οικοτροφείο

Ώρα 10.00 π.μ.:

Πατρικές συμβουλές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

Χαιρετισμός από τον Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλ. Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο.

Χαιρετισμός από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνο.

– Αναφορά στη στοχοθεσία της Συνάντησης

Ώρα 10.30 π.μ.:

Εισήγηση με θέμα:

«Η ανατροπή των δεδομένων στην Κατήχηση και την αγωγή- παράδοση και νέες διδακτικές θεωρίες»

Ομιλητής: Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Κουτσούρης, Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών – Εφημέριος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Βοιωτίας

Ώρα 10.50 π.μ.:

Παρουσίαση – συζήτηση με θέμα:

«Ο Κατηχητής ως ηγέτης, δάσκαλος και συνοδοιπόρος: η προσπάθεια ανάδυσης των δεξιοτήτων και της προσωπικότητας κάθε παιδιού»

Ομιλητές:

– Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρνάβας Θεοχάρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, Προϊστάμενος και Υπεύθυνος Ιερέας Νεότητος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Άρεως

– κ. Φιλίππα Τουμπακάρη, Εκπαιδευτικός Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης

– κ. Γιώργος Μπουκουβάλας, Ιατρός – Κατηχητής στον Ι. Ναό Αγίου Στυλιανού Γκύζη

Ώρα 11.20 π.μ.: Διάλειμμα

Ώρα 11.45 π.μ.: Συζήτηση επί των Εισηγήσεων

Ώρα 13.30 μ.μ.: Γεύμα

Ώρα 14.30 μ.μ.: Λήξη Ημερίδας