Γόρτυνος Ιερεμίας: «Η Παναγία που επέτρεψε να φτάσουμε μέχρι εδώ, η Παναγία η ίδια θα μας βγάλει από δω…»

gortynos

Στη Θ. Λειτουργία κάνουμε δώρο στην Παναγία μας την Θεία Λειτουργία. Και η Παναγία το δέχεται το δώρο αυτό και ευφραίνεται ιδιαίτερα και σκεπάζει τα παιδιά Της. Είμαστε όλοι «Παναγιοσκέπαστοι».

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

 

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…». Στις ιερές ακολουθίες και την Θ. Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος μετά το πέρας της αγρυπνίας μίλησε στους πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε στο λόγο του, την μεγάλη του αγάπη προς το Ναό της Ευαγγελίστριας. Όπως εξήγησε, ο πρώτος λόγος ήταν το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος ναός που προσκύνησε και πήρε την ευχή της Παναγίας, την πενταετία που διακόνησε την Μητρόπολη Πειραιά.

Ο δεύτερος λόγος ήταν το πρόσωπο του μακαριστού π. Μαρίνου Γεωργακόπουλου, που διετέλεσε για πολλά χρόνια προϊστάμενος του Ναού. Ο μακαριστός υπήρξε πνευματικός πατέρας του Σεβασμιωτάτου και χαρακτήρισε τον π. Μαρίνο, «πατριάρχη των ιερέων».

Εκτός από το μεγάλο ποιμαντικό του έργο, πολύ σπουδαίο γεγονός, χαρακτήρισε ο Σεβασμιώτατος, την αφιέρωση και των δύο παιδιών του π. Μαρίνου στο Θεό. Του νυν Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του σημερινού προϊστάμενου του Ναού, Πρωτ. Γεωργίου Γεωργακόπουλου.

Αναφερόμενος στο ποιμαντικό έργο που αναπτύσσεται στο Ναό, δήλωσε ότι χαίρει από μακριά που ακούει για το σπουδαίο έργο που γίνεται στην Ενορία και το ιδιαίτερο βάρος που δίδεται στη θ. λατρεία και τη Θ. Λειτουργία.

Η Θ. Λειτουργία, δεν είναι έργο μόνο των ιερέων, τόνισε. Μόνος του ο Ιερέας δεν μπορεί να τελέσει τη Θ. Λειτουργία αν δεν έχει συμμετοχή του λαού. Γι’  αυτό και λέγεται λειτουργία, δηλαδή έργο του λαού.

«Στη Θεία λειτουργία παίρνουμε τη Χάρη του Θεού. Η Παναγία Δέσποινα χαίρει περισσότερο απ όλα όταν βλέπει τα παιδιά Της στην Θ. Λειτουργία. Η Θ. Λειτουργία είναι καθολική και προσφέρεται για όλο τον κόσμο. Στη Θ. Λειτουργία κάνουμε δώρο στην Παναγία μας την Θ. Λειτουργία. Και η Παναγία το δέχεται το δώρο αυτό και ευφραίνεται ιδιαίτερα και σκέπει τα παιδιά Της. Είμαστε όλοι Παναγιοσκέπαστοι».

Το πρόβλημα της πατρίδας μας συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, δεν είναι οικονομικό αλλά είναι κυρίως πνευματικό. Και ολοκλήρωσε τον σύντομο λόγο του, με τη φράση που του είπε μια γιαγιά από την επαρχία του για τη λύση αυτού του προβλήματος:

«Η Παναγία που επέτρεψε να φτάσουμε μέχρι εδώ, η Παναγία η ίδια θα μας βγάλει από δω. Πιστεύουμε στο παντοδύναμο χέρι της Παναγίας μας

Την ομιλία του Σεβασμιωτάτου μπορείτε να την δείτε εδώ.