Πειραιώς Σεραφείμ: Εδώ πραγματώνεται η ψυχή του Γένους

dsc_7139

Μέσα εδώ λοιπόν γίνεται ένα σχολειό. Κρυφό, φανερό, αληθινό σχολειό. Που χρειάζεται να το αγαπούμε και με όλη την καρδιά μας και όλη την ψυχή μας να συμπορευόμεθα με τα κελεύσματα και τα διδάγματα του.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, η επίσημη έναρξη του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Το πρόγραμμα που διοργανώνεται για 5η συνεχόμενη χρονιά, περιλαμβάνει μια σειρά καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου.

dsc_7117

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γεωργακόπουλος

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, που παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους δομήθηκε η οργάνωση του προγράμματος. Βασικός στόχος είναι η προσφορά καθημερινών ευκαιριών που θα λειτουργήσουν ως αντίδοτο στη μοναξιά και την αποξένωση και θα φέρουν περισσότερο κοντά τα μέλη της Ενορίας.

Όπως τόνισε στην αρχή της παρουσίασης του:

«Είναι σε όλους γνωστό, ότι η Eνορία προσφέρει την ευκαιρία της σύναξης για να λατρεύσουμε τον Θεό και να καταθέσουμε τα αιτήματα και τις ευχαριστίες μας. Όμως η Ενορία δεν είναι μόνο κέντρο λατρείας αλλά και μέσο οικοδομής. Και αυτή η οικοδομή γίνεται κατορθωτή μέσα από πολλές διόδους.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνθήκες απομόνωσης και αποξένωσης που κυριαρχούν στην εποχή μας. Η έλλειψη ουσιαστικής κοινωνίας και σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους, εν μέσω οικονομικής και πνευματικής κρίσης, χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα τους.

Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Συμμετέχοντας στην καθημερινή αγωνία του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και αναζητώντας λύσεις στις δυσκολίες που καθημερινά λιγοστεύουν τις ελπίδες μας, η Ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης διοργανώνει για 5η συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να συμμετάσχουν με την εμπειρία, την ειδικότητα, τον λόγο, το ταλέντο και κυρίως την καρδιά τους, στην οργάνωση μιας σειράς ποικίλων εκδηλώσεων που απευθύνονται και αφορούν όλους».

Έτσι, συνέχισε, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε σε καθημερινή βάση, όσοι επιθυμούν, να βρίσκουν ευκαιρίες για να έρχονται σε κοινωνία και να συνοδοιπορούν, στο δύσβατο μονοπάτι της καθημερινότητας.

Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα των φετινών δράσεων του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ομιλίες, παρουσιάσεις και ελεύθερες συζητήσεις, αφιερώματα και ειδικές εκδηλώσεις, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, προτάσεις μαγειρικής, παρασκευή προσφόρου και μοσχοθυμιάματος, δημιουργικές και χειρονακτικές δραστηριότητες, νεανικές εκδηλώσεις, παρουσίαση Βυζαντινής αγιογραφίας, θεατρικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, εορταστκές επίκαιρες εκδηλώσεις, αιμοδοσία, προληπτική οδοντιατρική εξέταση και πολλά ακόμη, που συνιστούν ένα γεμάτο πρόγραμμα 155 ξεχωριστών ευκαιριών για όλη την οικογένεια.

Προβολή ανασκόπησης προγράμματος

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε προβολή ανασκόπησης του περσινού προγράμματος, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Αμέσως μετά τελέστηκε ο Αγιασμός για την επίσημη έναρξη του προγράμματος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο Σεβ. με αφορμή την προβολή της ανασκόπησης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την θαυμάσια αυτή αναδρομή, όπως την χαρακτήρισε.

dsc_7139 dsc_7134 dsc_7137 dsc_7135

dsc_7149Ακολούθως τόνισε την δυσκολία των καιρών που διανύουμε και για αυτό, όπως είπε, ίσως χρειαστεί και πάλι η Εκκλησία του Χριστού να ανατρέξει στην ευλογημένη και ηρωική μέθοδο του Κρυφού Σχολειού, προκειμένου να προσφέρει τα ζώπυρα του Γένους και της Πίστεως στη διάδοχη γενεά.

Αναφερόμενος στην Ενορία της Ευαγγελίστριας, συνεχάρη τους Ιερείς και συνεργάτες της, για αυτήν την μεγάλη ευκαιρία που χαρίζουν στην Πειραϊκή Εκκλησία για μια ουσιώδη μετοχή στα ουσιώδη του βίου.

Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος:

«Σήμερα, η ενασχόλησις των πολλών είναι με ανούσια πράγματα, ευτελή και μικρά. Εδώ λοιπόν πραγματώνεται η ψυχή του Γένους. Γίνεται μια ιστορική αλλά και οντολογική  μέθεξις στην αλήθεια του Γένους μας, που είναι μια αλήθεια που χαριτώνεται από το άπλετο φως του Αναστάντος Χριστού.»

Εκφράζοντας λοιπόν την ευαρέσκεια της Μητροπόλεως για αυτό το έργο, το χαρακτήρισε πολισχιδές, πρωτοποριακό και εμπνευσμένο, που αποδεικνύει ότι η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού, κοινωνία Θεού και ανθρώπων, μετοχή στην Άκτιστη Χάρη του Παναγίου Θεού.

Κοινωνικοποιούμαστε μέσα στην  Εκκλησία, τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Απολαμβάνουμε τα μυστήρια της θείας παρουσίας, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε μεμονωμένες μονάδες σε έναν κόσμο που αλληλοσπαράσεται. Αλλά είμαστε ζωντανά κύτταρα του ενός Σώματος του Χριστού.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ευχήθηκε καλή νέα κατηχητική χρονιά, πολλές εμπειρίες και κάθε δύναμη και ευλογία, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που βιώνουν μια τρομακτική σύγχυση ιδεών και μια ακαταστασία πνευμάτων.

Και όπως είπε, κλείνοντας το λόγο του:

«Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι δεν διδάσκονται από τα λάθη τους, και δεν έχουν ως γνώμονα τα παθήματα της ιστορίας. Εδώ λοιπόν μέσα γίνεται ένα σχολειό. Κρυφό, φανερό, αληθινό σχολειό. Που χρειάζεται να το αγαπούμε και με όλη την καρδιά μας και όλη την ψυχή μας να συμπορευόμεθα με τα κελεύσματα και τα διδάγματα του».