Φωτογραφίες από την κατασκήνωση για γονείς – παιδιά!
Ήταν η τέταρτη φορά που μια μεγάλη παρέα γονιών είχε τη δική της κατασκήνωση, για μια ολόκληρη ημέρα, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2016, στο φιλόξενο χώρο των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Η Φανερωμένη».
Όλα ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π. Θεόφιλος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος.
Στη συνέχεια, στην τραπεζαρία της Κατασκήνωσης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Παπαποστόλου, Διευθυντής του Ιδρύματος Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» εισηγήθηκε το θέμα: «Θυμός: Ένα “απαγορευμένο” συναίσθημα» και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Με αξιοποίηση της Ορθόδοξης Πατερικής Παράδοσης και της θύραθεν επιστήμης, τονίσθηκε ότι ο θυμός είναι ένα από τα ανθρώπινα συναισθήματα, είναι όμως η «κορυφή του παγόβουνου». Είναι συνήθως η απόληξη και η ορατή εκδήλωση πολλών παραγόντων που πιέζουν και υποδαυλίζουν τον ψυχισμό του ανθρώπου και μπορεί να προέρχονται από τον ίδιο μας τον εαυτό ή το περιβάλλον μας. Το ζητούμενο δεν είναι να εξαλείψουμε το θυμό μας, αλλά να τον αναγνωρίσουμε, να τον διαχειριστούμε και να τον διοχετεύσουμε δημιουργικά, ώστε να εκτονωθεί εγκαίρως, χωρίς να χρονίσει και να εξελιχθεί σε πάθος και πληγή.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη κοινή τράπεζα και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους, ομορφαίνοντας ακόμη περισσότερο τη μοναδική αυτή κατασκηνωτική εμπειρία.
Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή ομάδας νέων από την Ι. Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, αποφοίτων του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, που συμμετείχαν με επικεφαλής τον υπεύθυνο νεότητας της γειτονικής μας Ι. Μητροπόλεως π. Αγαθάγγελο Καμβύση και έντυσαν μελωδικά τη μεσημεριανή μας τράπεζα.
Το απόγευμα οι γονείς συζήτησαν σε ομάδες:
-για τη συγχώρεση στο θυμό (συντονιστής: π. Χρύσανθος Παπαποστόλου)
– πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να γαληνέψουν (συντονιστής: π. Αγαθάγγελος Καμβύσης, υπεύθυνος νεότητος Ι. Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης)
-για τα όρια στην περίπτωση του θυμού (συντονίστρια: κ. Βάσω Κατωπόδη, ψυχολόγος – επιστ. υπεύθυνη του «Κέντρου Πρόληψης»)
-για τη διαχείριση του παιδικού θυμού (συντονίστρια: κ. Σόνια Vaghele, ψυχολόγος -θεατρολόγος)
-για τη «συναισθηματική ενημερότητα» (συντονίστρια: κ. Σοφία Μεσσήνη, ψυχολόγος –παιδοψυχολόγος).
Παράλληλα, και η παρέα των παιδιών απόλαυσα μία επιπλέον κατασκηνωτική ημέρα λίγο πριν κλείσει η Κατασκήνωση, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων παιδιών, με παιχνίδι πολύ και δραστηριότητες ευχάριστες.