Ο Χριστός, ο Ντοστογιέφσκι και ο Σαραντάρης

Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου. Ο Γιώργος Σαραντάρης (1908-1941), πρότυπο Ορθόδοξου στοχαστή και ποιητή, σε ένα του τετράδιο γράφει πως η παιδεία μας πρέπει να αρχίσει από την Καινή Διαθήκη και τον Ντοστογιέφσκι, «τον πιο χριστιανό συγγραφέα του 19ου αιώνα, που δημιούργησε παραδείγματα για τις επόμενες γενιές, μιας ζωής που δεν είναι ηδονιστική».

Read More


Tο «ξεστόλισμα» του Δένδρου

Η τόση χαρά προετοιμασίας για το στόλισμα του χριστουγεννιάτικο δένδρο δεν μοιάζει καθόλου με την στιγμή που αυτό ξεστολίζετε και πηγαίνει πάλι στο ντουλάπι.

Read More


Η διακονία των ανθρώπων στο κόσμο και τα μοναχικά καθήκοντα (video)

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μιλάει στη σύναξη ιερομονάχων, μοναχών και μοναζουσών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στην Βέροια την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017.

Read More


Από την μια το θυμιατό και από την άλλη το πούρο

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος. Πως να μιλήσουμε για τα πνευματικά, όταν η ζωή μας είναι τόσο ρυπαρή;

Read More


Ιωάννης Καποδίστριας: 190 χρόνια από την εκλογή του

Στις ημέρες αυτές, που έχουν συσσωρευτεί βαριά τα σύννεφα πάνω από τη χώρα μας, είναι αναγκαία η προβολή σημαντικών, από κάθε άποψη, εθνικών προσωπικοτήτων. Μια τέτοια είναι του Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Φέτος είναι η 190ή επέτειος της εκλογής του από την 3η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας.

Read More


Ο Δημιουργός, ο Διαχειριστής και ο Ράθυμος

Η υλική και πνευματική εργασία, όπως και η καλλιέργεια των χαρισμάτων απαιτούν από τον νέο να προσέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, του δημιουργού, του διαχειριστή ή του ράθυμου.

Read More


«Αέναο Ταξίδι» – Το Ντοκιμαντέρ της Πεμπτουσίας για την πολύπαθη Ίμβρο (video)

"Ίμβρος - Ένα αέναο ταξίδι": Ένα ντοκιμαντέρ της Πεμπτουσίας, για το οποίο δίκαι καυχάται εν Κυρίω. Στο φακό της, αποτυπώνονται η Ιστορία της Εκπαίδευσης στο νησί, μέσα από την εμβληματική προσωπικότητα του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού, τα σκληρά χρόνια των διώξεων και η σύγχρονη προσπάθεια ανασύστασης της ρωμέικης κοινότητας του νησιού, μέσα από την επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων της Ομογένειας - ύστερα από 50 χρόνια!

Read More


Η επαναστατικότητα του Χριστιανισμού

Η «συνύπαρξη» θεωρείται μια προοδευτική ιδέα. Εντούτοις σε σύγκριση με το Χριστιανικό στόχο της παγκοσμίου αδελφότητας αποτελεί το μίνιμουμ, γιατί βασίζεται στην ανοχή και όχι στην αγάπη του συνανθρώπου.

Read More


«Νέα Ενοριακή» 15 – 22 Ιανουαρίου 2017

Ενημερωτική έκδοση Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Read More


Ο Απόστολος της Κυριακής 15 Ιανουαρίου 2017 – Κθ´ Επιστολή

᾿Απονεκρῶστε ὅ,τι σᾶς συνδέει μὲ τὸ ἁμαρτωλὸ παρελθόν·

Read More