«Νέα Ενοριακή» 25 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2017

Ενημερωτική έκδοση Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Περισσότερα


Η ιστορία της Ιεράς Μονής Αγάθωνος (video)

Από το αρχείο της Πεμπτουσίας συνέντευξη του μακαριστού Ηγουμένου Αρχιμ. Δαμασκηνού Ζαχαράκη στην οποία μιλάει για την ίδρυση της Μονής Αγάθωνος από τον όσιο Αγάθωνα και την εύρεση της θαυματουργού εικόνα της Παναγίας.

Είθε ο Αναστάς Κύριος και Αρχηγός της ζωής και του θανάτου τον οποίον ευόρκως διηκόνησε ο μεταστάς, να αναπαύει την ψυχή του «εν χώρα ζώντων» και να παρηγορεί την Αδελφότητα της Ι. Μονής.

Περισσότερα


Κρίσεις πανικού, «θρησκευτική» σκληρότητα και ξερολισμός…

π. λίβυος. Το τι ο καθένας ορίζει ως Θεό και εκκλησία, τελικά είναι πολύ υποκειμενικό και πολλές φορές πολύ μακριά απ αυτό που ο Χριστός θέλησε.

Περισσότερα


«Με τον καιρό να είναι κόντρα» στη Θήβα !

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού «Με τον καιρό να είναι κόντρα- για νέους και γονείς που ελπίζουν» (εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ)  έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2017 στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού προσκυνηματικού ναού του Ευαγγελιστού Λουκά στην Θήβα εκδήλωση με θέμα «η ελληνορθόδοξη οικογένεια μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους του σήμερα».

Περισσότερα


Θέλω να με γνωρίζει ο Θεός

π. Δημητρίου Μπόκου. Πολὺ τῆς μόδας ἔγιναν στὴν ἐποχή μας καὶ θεωροῦνται μοντέρνες ἰδέες τὰ θολά, βαλτωμένα ἀπόνερα πολὺ παλιῶν θρησκευτικῶν θεωριῶν γιὰ τὸ τί εἶναι ὁ Θεὸς καὶ ποιά εἶναι ἡ σημασία του γιὰ τὸν ἄνθρωπο.

Περισσότερα


Νέοι και Καινή Διαθήκη

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Πόσοι νέοι σήμερα έχουν ζωντανή σχέση με τον λόγο του Θεού, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Αγία Γραφή, στην Παλαιά και ιδίως στην Καινή Διαθήκη;

Περισσότερα


Το πνεύμα της αλήθειας και οι αναληθείς

– Τι θα θέλατε να αλλάξει μέσα στον θρησκευτικό χώρο;

Περισσότερα


Ακολουθήστε με και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Ο Χριστός ξεκίνησε το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων επιλέγοντας τους μαθητές που θα Τον ακολουθούσαν σ’  αυτό με την φράση «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων» (Ματθ. 4, 19). «Ακολουθήστε με και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων».
Είναι ηγετικός ο λόγος αυτός. Ο Χριστός θα μπει μπροστά και ζητά από τους μαθητές, αλλά και από όσους θέλουν να πιστέψουν σ’  Αυτόν, να Τον ακολουθήσουν. Μπορεί να μη γίνουν όλοι αλιείς ανθρώπων. Ωστόσο προϋπόθεση για την πορεία στην οδό του Ευαγγελίου είναι το να ακολουθούμε τον Χριστό.

Περισσότερα


Ποιές οἱ προϋποθέσεις τῆς ἀκολουθίας τοῦ Χριστοῦ;

π. Γεωργίου Δορμπαράκη. ῾Οἱ δέ εὐθέως ἀφέντες τά δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῷ᾽  (Ματθ. 4, 20)
Ποιές οἱ προϋποθέσεις τῆς ἀκολουθίας τοῦ Χριστοῦ; Στήν κλήση τῶν πρώτων μαθητῶν παίρνουμε τήν ἀπάντηση: 

Περισσότερα


Άφησε τη μουσική να μιλήσει στην ψυχή σου

Πηνελόπη – Γ. Ανεφάλου. …Βαθύ κόκκινο ,πορτοκαλί κι ένα μαβί που μπήκε κι αυτό ανάμεσα στ’ άλλα χρώματα που σέρναν τον χορό του αφέντη ήλιου, καθώς έδυε εδώ και κάμποση ώρα αρμονικά, δημιουργώντας έτσι άλλον έναν αυθεντικό πίνακα ζωγραφικής του Μεγάλου Δημιουργού της Φύσης…

Περισσότερα